Wie was Marietje Kessels?

Wie was Marietje Kessels?

Het is 2 maart 1889. Marietje Kessels, ofwel Maria Catharina Wilhelmina wordt geboren in Tilburg. Ze is het derde kind in het gezin van vader Mathijs Kessels en moeder Maria Philomena Kessels-Crijns. Het welgestelde gezin woont in 'villa Cecilia', in hartje Tilburg aan de Sint Ceciliastraat. Moeder Maria wordt in huiselijke kring Mia genoemd en in het dagelijkse leven Mientje. Vader is oprichter en directeur van de Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Muziekinstrumenten in Tilburg.


Inmiddels is het woensdag 22 augustus 1900. Marietje is elf jaar oud. Rond half elf ’s ochtends vertrekt ze van huis. Ze wil een brief gaan posten en haar pianoles voor die middag afzeggen. Haar ouders hebben haar sindsdien echter nooit meer terug gezien. Diezelfde dag nog begint er een grote zoekactie in Tilburg en omgeving.


Op vrijdag 24 augustus, twee dagen na de verdwijning van Marietje, wordt haar dode lichaam teruggevonden in het gewelf van de Heilig Hartkerk in de wijk Noordhoek. Op nog geen driehonderd meter van haar ouderlijk huis. Marietje Kessels blijkt verkracht en daarna vermoord.


Marietje wordt twee dagen later, op dinsdag 28 augustus 1900, onder grote belangstelling begraven op begraafplaats Binnenstad aan de Bredaseweg. De Tilburgse bevolking zamelt later geld in voor een monument bij haar graf; een door een kind omarmd kruis.


Er zijn drie mogelijk verdachten in de moordzaak op Marietje. De schilder Mutsaers, die in de kerk werkte, koster van Isterdaal en pastoor van Zinnicq Bergmann. Er volgt een lange tijd van onderzoeken en processen, maar tot op de dag van de vandaag is de zaak nooit opgelost; niemand werd vervolgd.