Het MKP is vernoemd naar Marietje Kessels. Marietje, ofwel Maria Catharina Wilhelmina, wordt geboren in 1889 in Tilburg. Ze is het derde kind in het gezin van vader Kessels en moeder Maria Kessels-Crijns. Het welgestelde gezin woont in hartje Tilburg aan de Sint Ceciliastraat. Vader is oprichter en directeur van de Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Muziekinstrumenten in Tilburg.

Inmiddels is het woensdag 22 augustus 1900. Marietje is elf jaar oud. Rond half elf ’s ochtends vertrekt ze van huis. Ze wil een brief gaan posten en haar pianoles voor die middag afzeggen. Haar ouders hebben haar sindsdien echter nooit meer terug gezien. Diezelfde dag nog begint er een grote zoekactie in Tilburg en omgeving.
Op vrijdag 24 augustus, twee dagen na de verdwijning van Marietje, wordt haar dode lichaam teruggevonden in het gewelf van de Heilig Hartkerk in de wijk Noordhoek. Op nog geen driehonderd meter van haar ouderlijk huis. Marietje Kessels blijkt verkracht en daarna vermoord.
Marietje wordt twee dagen later, op dinsdag 28 augustus 1900, onder grote belangstelling begraven op begraafplaats Binnenstad aan de Bredaseweg. De Tilburgse bevolking zamelt later geld in voor een monument bij haar graf; een door een kind omarmd kruis.

Er zijn drie mogelijk verdachten in de moordzaak op Marietje. De schilder die in de kerk werkte, de koster en de pastoor. Er volgt een lange tijd van onderzoeken en processen, maar tot op de dag van de vandaag is de zaak nooit opgelost; niemand werd vervolgd.

Het verhaal van Marietje werd een legende, moeders vertelden het als waarschuwing aan hun dochters. Uit eerbetoon is dit project naar haar vernoemd, met toestemming van de familie.